Geplaatst op 26 november 2018

Ontwikkeling verplaatsbaar "fabriekshuis"

Fleurbaaij is nauw betrokken bij het nieuwe concept van Novito. Novito is bezig met de ontwikkeling van een verpaatsbaar "fabriekshuis"


Een huis waar geen metselaar aan te pas komt en dat volledig herbruikbaar en verplaatsbaar is. Het Hengelose bouwbedrijf Novito ontwikkelt de huizen, al noemen ze zichzelf geen bouwer, zegt Niek Nijenhuis: "Ik zie ons meer als industrieel in plaats van bouwkundig."

Het concept Novito wordt geroemd door de provincie Overijssel, het zou de oplossing kunnen zijn voor de leegstand en veranderde woonvraag waar Overijssel de komende jaren mee te maken krijgt. "Je kunt de woning heel makkelijk aanpassen aan de doelgroep, maar je kunt het ook verplaatsen."

Aanpassingen

"Als je naar de traditionele bouw kijkt heb je veel meer te maken met statische bouwen, je zit vast aan wat er op dat moment staat. Bij ons is dat niet en dat is onder andere voor woningcorporaties heel belangrijk. Die moeten woningen bijvoorbeeld kunnen aanpassen voor senioren of gezinnen."

In Hengelo wordt er nu gebouwd aan een complex met elf zelfstandige woningen voor senioren, die een gemeenschappelijke ruimte delen. Doel is om zo meer aanspraak te hebben én minder eenzaamheid.

Uitdaging

Er zijn wel nadelen waar Niek Nijenhuis tegen aanloopt: "De wetgeving in Nederland is vrij strak geregeld, gebaseerd op de bestaande methoden. Wij hebben een nieuwe methode. We merken dat we moeite hebben bij bestemmingsplannen of vergunningen om er door te komen. Dat is een uitdaging."

Toekomst

Nijenhuis is dan ook blij dat gedeputeerde Monique van Haaf onlangs richting Den Haag een oproep deed, om provincies en gemeenten meer experimenteerruimte te geven. Hij hoopt ook dat de traditionele bouw meer gaat doen met de ideeën van Novito: "Er is een tekort aan vakmensen, terwijl er veel gebouwd moet worden. Ik denk dat er meer industrieel geautomatiseerd gebouwd moet gaan worden, dat

zal de toekomst zijn."