Vinaora Nivo Slider

Duurzaamheid woningen steeds belangrijker

image 1In 2020 wil de overheid naar energie neutrale woningen.

Had duurzaamheid tal van jaren een andere betekenis; inmiddels is het onlosmakelijk verbonden aan het milieu. En dat milieu is steeds meer bepalender bij de keuzes die mensen maken.

Voor het bouwen van een duurzaam huis, denkt menigeen direct aan een huis met een laag energieverbruik. Als er maar weinig energie nodig is om een woning te verwarmen, koelen, ventileren en te verlichten, is de
milieu-impact over de gehele levensduur van een gebouw laag.

Maar als dat goed isolerende bouwmateriaal bij de productie ervan een grote aanslag heeft moeten doen op fossiele brandstoffen, de productie een vervuilend proces is of dat het materiaal bij de sloop moeilijk gerecycled kan worden, zijn we eigenlijk niet goed bezig.
De milieu-impact van een woning is op dit moment nog in hoge mate afhankelijk van het energieverbruik en dus in mindere mate van de gebruikte materialen. De overheid (en Europa) wil naar energie neutrale woningen in 2020.

De aangekondigde verlaging van de EPC eis is daar een voorloper van. Bij steeds beter geïsoleerde woningen valt er aan het energieverbruik minder te verbeteren, vandaar dat dan het aandeel milieu-impact van de materialen steeds groter wordt.

Het belang van minder milieubelastende materialen wordt ook door de overheid ingezien. Sinds 1 januari 2013 is het dan ook verplicht om bij het indienen van een omgevingsvergunningsaanvraag voor een nieuwbouwwoning of kantoor een berekening in te leveren van de milieu-impact van de gebruikte bouwmaterialen.

Op dit moment worden er echter nog geen eisen gesteld aan de resultaten van deze berekening, maar dit zal in de nabije toekomst waarschijnlijk wel het geval worden.

Ook Fleurbaaij heeft in 2012 het project 61 energie neutrale woningen Bomenbuurt te Ulft afgerond.

Dit was een uniek project dat samen met Bouwbedrijf Klomps uit Dinxperlo is gerealiseerd.